KMLP – Floraliën Gent

Marieke Govaert (NL) - Infosessies DIY Groenwand

leer zelf een moswand of groenwand plaatsen
Wo 15- do 16-vr 17 mrt 

Een groene wand is een prachtige manier om een vleugje natuurlijke schoonheid en frisheid aan je huis, kantoor of tuin toe te voegen. Het plaatsen van een groene wand kan een geweldige manier zijn om groen toe te voegen aan je huis of kantoor, en het kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. 
Leer met Groenwand in enkele stappen om zelf een groene wand te plaatsen!

Doelgroep: alle mensen die renoveren en bouwen en graag zelf een betaalbare en kwalitatieve / duurzame moswand willen plaatsen.
 
Tijdens de demo geven we info over het product ‘Moswand’ en gestabiliseerd groen, de opties en mogelijkheden, de vele voordelen (isolatie, klimaatverbetering, CO2 opname, esthetica, de aandachtspunten en tonen we hoe je aan de slag kan gaan om zelf een wand te bouwen en te personaliseren. Doel: aanwezigen begeleiden in het gehele proces ‘van mos tot muur’ om zelf met de producten aan de slag te kunnen (DIY moswand met onze kant-en-klare producten. 
 
We geven meer uitleg over het project in Albania en de herkomst van onze producten, de productie van de panelen en we tonen dan hoe je een paneel eenvoudig zelf op maat kan passen, verzagen, veranderen, kan plaatsen, welke materialen nodig zijn, welke ondergronden geschikt zijn, hoe je kan belichten en hoe de wand er jarenlang perfect uit blijft zien. Tips & tricks voor een blijvend groen resultaat. 

Wil je de moswand zelf maken? Dit kan in ons open atelier in Antwerpen
 
Deelnemers aan de demo ontvangen een korting van 5 (indien wij plaatsen) tot 10% (voor DIY bestellingen) bij latere bestellingen en kunnen de gepresenteerde panelen aan hoge kortingen aankopen

De partners van Floraliën beantwoorden al je vragen over groen in en om het huis. Zo kan je leren hoe je zelf een akoestische moswand plaatst en welke plantencombinaties je tuin opfleuren.

 

Joke Vande Maele (NL)

Do 16 mrt

Kollektif landscape is een jong ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur gevestigd in Gent. Kollektif beschouwt landschapsontwerp als een krachtig medium om te reageren op de uitdagingen van onze tijd en positieve verandering te installeren. Wij streven naar de creatie van inspirerende plekken waar mensen vreugde en betekenis vinden in de natuurlijke elementen en processen. Sinds 2015 heeft Kollektif een uiteenlopend portfolio ontwikkeld waaronder installaties, tuinen, parken en landschapsstrategieën. 

Landschapsarchitecten spelen een belangrijke rol in het creëren van aantrekkelijke en duurzame buitenruimtes in een stedelijke omgeving. Ze creëren van aantrekkelijke en functionele buitenruimtes die passen bij de behoeften van de gemeenschap. Dit omvat het ontwerpen van parken, pleinen, straten, fietspaden en andere openbare ruimtes die mensen uitnodigen om te ontspannen, te spelen en te genieten van de natuur.

Landschapsarchitecten zijn ook betrokken bij het verbeteren van de levenskwaliteit in de stad door het creëren van groene ruimtes die de luchtkwaliteit verbeteren, de temperatuur verlagen en regenwater opvangen. Dit omvat het ontwerpen van groene daken, gevelbegroeiing, regenwatertuinen en andere groene infrastructuur.
Daarnaast is een andere belangrijke rol van landschapsarchitecten in een stedelijke omgeving is het bevorderen van duurzame ontwikkeling zoals het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen, het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van biodiversiteit.

Kortom, de rol van landschapsarchitecten in een stedelijke omgeving is van vitaal belang bij het creëren van aantrekkelijke, functionele en duurzame buitenruimtes die bijdragen aan de levenskwaliteit van de gemeenschap en het milieu beschermen.

De partners van Floraliën beantwoorden al je vragen over groen in en om het huis. 

 

Inge De Bruycker (NL)

Do 16 mrt

Het is tijd om uw tuin om te toveren tot een groen of blauw paradijs! Door uw tuin op de juiste manier te ontwerpen en in te richten, kunt u niet alleen genieten van een prachtige buitenruimte, maar ook bijdragen aan het creëren van een groen netwerk voor de natuur.

Een belangrijk aspect van een groene tuin is de bodem. Zorg ervoor dat u uw bodem gezond houdt door het toevoegen van organisch materiaal, zoals compost en mulch. Dit verbetert niet alleen de bodemstructuur, maar ook de gezondheid van uw planten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende drainage, zodat overtollig water kan worden afgevoerd.

Kies vervolgens planten die passen bij de omstandigheden in uw tuin, zoals de hoeveelheid zonlicht en bodemtype. Het gebruik van inheemse planten kan bijdragen aan het creëren van een natuurlijke habitat voor lokale dieren en insecten. Het is ook belangrijk om planten te kiezen die bijdragen aan een gezonde bodem, zoals bodembedekkers en planten die stikstof fixeren.

Daarnaast kunt u ook nadenken over manieren om water in uw tuin te integreren. Bijvoorbeeld door het installeren van een regenton of een vijver. Het gebruik van regenwater is niet alleen duurzaam, maar kan ook helpen om overstromingen te voorkomen.

Tot slot, vergeet niet om uw tuin te laten groeien! Zo kunt u genieten van een prachtig stukje natuur in uw eigen achtertuin. Dus waar wacht u nog op? Maak van uw tuin een groen of blauw paradijs en draag bij aan het creëren van een groen netwerk voor de natuur. Gebruik deze tips en trucs van bodem tot kruin om uw tuin te laten floreren!

De partners van Floraliën beantwoorden al je vragen over groen in en om het huis.

 

Pascal Colomb (F)

Jeudi 16 mrs

Le jardin naturel est un style de jardin qui se concentre sur la création d'un espace extérieur qui imite et encourage la croissance naturelle. Il utilise des plantes indigènes, des éléments naturels tels que des rochers et des matériaux organiques pour créer un environnement harmonieux et durable.
Le jardin naturel est conçu pour être respectueux de l'environnement et pour aider à restaurer les habitats naturels locaux en créant des espaces verts favorables à la faune et la flore locales. Les plantes indigènes sont particulièrement importantes dans les jardins naturels, car elles sont adaptées aux conditions locales et ont évolué pour résister aux maladies et aux ravageurs locaux.
Les jardins naturels sont également conçus pour être autosuffisants, en utilisant des pratiques telles que la collecte de l'eau de pluie, la compostage des déchets de jardin et l'utilisation de méthodes de lutte contre les ravageurs non chimiques. De plus, les jardins naturels nécessitent souvent moins d'entretien que les jardins traditionnels, car ils sont conçus pour être plus résistants aux maladies et aux ravageurs.
Enfin, les jardins naturels sont aussi et surtout conçus pour être esthétiquement agréables, avec des courbes naturelles, des textures intéressantes et des couleurs harmonieuses. Les éléments tels que les rochers et les matériaux organiques sont utilisés pour créer des caractéristiques intéressantes, tandis que les plantes indigènes fournissent un cadre pour la faune locale.

En somme, le jardin naturel est un choix idéal pour les personnes qui cherchent à créer un espace extérieur esthétique, durable et respectueux de l'environnement. Il offre une alternative viable aux jardins traditionnels et peut aider à restaurer les habitats locaux tout en créant un espace agréable et fonctionnel pour les propriétaires et la faune locale.

Les partenaires de Floraliën répondront à toutes vos questions sur un environnement écologique dans et autour de la maison.

 

Marc Verachtert (NL)

Za 18 mrt

Mogelijk legt de overheid je bij bouwen en verbouwen verplichtingen op voor het bufferen van regen- en hemelwater, limiteert ze de oppervlakte van de verharding op je bouwperceel en/of zet ze je aan tot het groen aankleden van platte en licht hellende daken. Dat je dit boek in de hand hebt, bewijst dat jij een stap verder wil gaan en actie wil ondernemen om bewust om te gaan met water, zelfs als de overheid het je niet eens heeft gevraagd
of opgelegd. 

Met een sponstuin ga je verder dan alle mogelijke regeltjes en verplichtingen die er maar bestaan en voorkom je onverhoedse problemen met een teveel, maar ook met een tekort aan water. Elke druppel water die de natuur
ons geeft, houden we daarvoor op eigen terrein tot welzijn van het groen en de dieren om ons heen, maar ook van onszelf. 

De partners van Floraliën beantwoorden al je vragen over groen in en om het huis.

 

Simon De Wit (F)

Dim 19 mars

Choisir les plantes pour son jardin peut sembler une tâche difficile, mais cela peut être facilité en gardant quelques points clés en tête. Voici quelques conseils pour bien choisir les plantes de votre jardin :

1.    Evaluez les conditions de votre jardin : examinez les conditions de votre jardin, telles que l'exposition au soleil, le type de sol, la zone de rusticité, la pluviométrie, etc. Cela vous aidera à choisir les plantes qui conviennent le mieux à votre jardin.

2.    Choisissez des plantes adaptées à votre zone : choisissez des plantes adaptées à votre zone de rusticité et à votre climat local. Cela vous aidera à éviter de choisir des plantes qui ne sont pas adaptées à votre jardin et qui nécessiteront beaucoup d'entretien. Un bon pépiniériste peux vous aider dans votre choix.

3.    Variez les types de plantes, choisissez des plantes de différentes hauteurs, textures, couleurs et formes pour créer un jardin intéressant et diversifié. Et considérez l'entretien : choisissez des plantes qui ne nécessitent pas beaucoup d'entretien si vous n'avez pas beaucoup de temps à consacrer à votre jardin. Prenez aussi en compte l'utilité : pensez à l'utilité des plantes. Par exemple, certaines plantes peuvent être utilisées pour cuisiner, pour attirer des pollinisateurs ou pour fournir de l'ombre. 

En résumé, choisir les plantes pour son jardin peut être une expérience agréable et gratifiante si vous gardez des conseils du professionnel à l'esprit. En choisissant des plantes adaptées à notre climat et à votre jardin, vous pouvez créer un espace extérieur beau et fonctionnel qui vous apportera de la joie pendant des années.

Les partenaires de Floraliën répondront à toutes vos questions sur un environnement écologique dans et autour de la maison.